29-10-2024

Nieuw in de Gemeente Soest: team 'Jonge Kind en Jij'

Binnen de gemeente Soest is gestart met een pilot onder de naam: ‘Jonge Kind en Jij’. Een vervolgstap op de ingeslagen weg, want de gemeente Soest werkt sinds 2020 aan ‘de Kansrijke Start’. Het accent ligt op de hechtingsrelatie tussen ouder(s) en kind met de bijbehorende verbindingstaal.

Waarom 'Jonge Kind en Jij'?

Het team ‘Jonge Kind en Jij’ is gericht op het bevorderen van de hechting en verbinding tussen ouder(s), verzorger(s) en kind. Wanneer de relatievorming tussen ouders en kind niet soepel verloopt biedt dit team gespecialiseerde begeleiding, waarbij gewerkt wordt vanuit het gedachtengoed over hechting en verbindingstaal van drs. Paulien Kuipers en/of vanuit de visie van de IMH (Infant Mental Health). 

De visie van ‘Jonge Kind en Jij’

De eerste jaren van een kind, gerekend vanaf voor de bevruchting tot en met een jaar of zes, vormen de belangrijkste periode in de ontwikkeling van een kind. De beïnvloeding door ouders en verzorger(s) en omgeving is in deze periode enorm en dus bepalend voor het hele verdere verloop in een mensenleven. Dit gedachtengoed staat bij het team ‘Jonge kind en jij’ centraal.

Preventie

Op dit moment zijn er landelijk steeds meer aanmeldingen bij de jeugdzorg en lopen de wachttijden hoog op. Door inzet op de relatie tussen ouder(s), verzorger(s) en kind en deze vanaf het begin positief te beïnvloeden wil het team zoveel mogelijk preventief werken binnen de gemeente Soest. Daardoor kunnen mogelijk op langer termijn de wachttijden in de zorg verminderen.

Over het team 'Jonge Kind en Jij'

Het team bestaat uit professionals vanuit het Jeugdteam van de gemeente Soest en de maatschappelijkwerk organsaitei Welzin. Daarnaast is er een projectleider Kansrijke Start betrokken, een gedragswetenschapper en een adviseur Jeugdzorg. Er wordt nauw samengewerkt met medewerkers van de GGD en de IMH-specialist(en) van de specialistische jeugdzorgorganisatie MetMaya.

Het team richt zich op de volgende taken:

  1. Begeleidings- en preventietrajecten voor kinderen van -9 maanden tot 6 jaar
  2. Kennisbankontwikkeling, en het geven van kennisoverdracht (training)
  3. Sociale kaart voor -9 maanden tot 6 jaar
  4. Communicatie over het belang van het jonge kind en hechting

Wil je meer weten? Ga dan naar de website van de Gemeente Soest.

                                                                                       

 

Bekijk alle nieuws-items
Terug naar overzicht