23-08-2024

Wijknetwerk eerste 1000 dagen De Bilt: alle inzichten op een rij

In De Bilt werken verschillende professionals sinds 2022 samen in een wijknetwerk eerste 1000 dagen. Het doel is om ouders of kinderen in kwetsbare situaties beter te signaleren en om de onderlinge samenwerking en werkwijzen te verbeteren. Raedelijn-adviseurs hebben dit netwerk de afgelopen twee jaar begeleid. Inmiddels is het netwerk zo sterk dat zij zonder hun inzet verder kunnen. In dit artikel blikken we terug op de samenwerking en welke inzichten en resultaten dit heeft opgeleverd.

Wat heeft de samenwerking opgeleverd?

De samenwerking in het wijknetwerk heeft tot nu toe al veel opgeleverd. Een paar voorbeelden:

  • Gezinnen krijgen eerder de juiste zorg/ondersteuning omdat:
    • professionals beter weten welke hulp beschikbaar is en waarvoor ze deze kunnen inzetten;
    • professionals sneller handelen doordat ze elkaar (beter) kennen;
    • gezinnen beter en laagdrempelig geïnformeerd worden over bijvoorbeeld welke soorten hulp(verleners) er zijn;
    • zaken niet dubbel worden gedaan of juist blijven liggen.
  • Professionals kennen elkaar beter en vertrouwen elkaar, hierdoor werken ze meer en beter samen. 

“Ik ben veel alerter op een breder beeld. Mensen komen bij mij met één klacht. Dankzij dit soort bijeenkomsten ga ik ook kijken naar hoe de ouders in hun vel zitten, hoe is het met de andere kinderen, hoe is de huisvesting. Het maakt me scherper, ik krijg meer op de radar.”
(Huisarts)

Benieuwd naar meer resultaten en voorbeeldcasussen? Bekijk de publicatie onderaan de initiatieven-pagina van wijknetwerk eerste 1000 dagen De Bilt op deze website >> 

Hoe werkt het wijknetwerk samen?

Het wijknetwerk bespreekt eens in de zes weken casussen over zwangeren of gezinnen met jonge kinderen in kwetsbare situaties. Knelpunten en kansen van concrete situaties die in De Bilt spelen worden uitgediept en besproken. Vervolgens kijkt het netwerk naar wat de situatie kan helpen en worden er afspraken gemaakt voor vervolg. Naast de casussen is er in de overleggen ook ruimte voor kennisvergroting. Bijvoorbeeld doordat leden van het netwerk hun inhoudelijke expertise delen of doordat een externe wordt uitgenodigd die het netwerk iets nieuws kan leren. 

Wat was de rol van Raedelijn?

Raedelijn heeft samen met een paar enthousiaste professionals uit De Bilt het wijknetwerk opgezet en georganiseerd. Ze hebben een groep van zo’n 7 professionals bij elkaar gebracht en met hen het gesprek gevoerd over hoe ze willen samenwerken en hierover afspraken gemaakt. Ook was Raedelijn twee jaar lang voorzitter en coördinator van het wijknetwerk. De inzet van Raedelijn is in juni 2024 afgerond en warm overgedragen aan twee nieuwe voorzitters in het netwerk. Het wijknetwerk zet de samenwerking op eigen kracht voort. 

Raedelijn heeft ruime ervaring in het werken aan Kansrijke Start in de regio. Benieuwd naar wat ze doen? Bekijk de pagina over Kansrijke Start.

Bekijk alle nieuws-items
Terug naar overzicht